Seramik çocuklar için sadece öğrenecekleri yeni bir sanat dalı olmaktan çok, hayatlarını zenginleştirecek önemli bir deneyimdir ve bu deneyim, eğlenceden ödün vermeden gelişmelerine yardımcı olur.
Teknolojinin giderek büyüyen varlığı, günümüzde ebeveynlerin çocukları için endişelenme sebeplerinden biridir. İnternet, insan yaratıcı düşüncesinin sınır tanımadığı bir yerdir ve bu özelliğiyle çocukları kendisine çeker. Ancak tüm gün tablet ve bilgisayarlarındaki programları görüntüleyerek aktif olmayan bir yaşam tarzına sahip oolmasını engellemek için çocukların farklı hobiler edinmesi çok önemlidir.
Çocuklar doğuştan yaratıcı ve meraklıdırlar. Enerji ile dopdoludurlar; kendilerini ifade etme ihtiyacı içindedirler ve bu ihtiyaç büyüdükçe daha güçlenir. Eğer onların kendilerini sanatla ifade etmelerine izin verirseniz, daha mutlu, kendini daha iyi ifade eden, ve genellikle zihinsel olarak daha güçlü bireyler olurlar. Çamuru şekillendirme çocuklar için temel bir derstir, yaptıkları her eylemin dışarıdaki dünyayı etkilediğini anlamalarına yardım eder. Seramik çamurunu şekillendirirken, her hareketlerine dikkat etmek zorunda kalırlar – çamur çok mu kalın, daha uzun mu yapmak istiyorum, köpeğin kuyruğu nasıl görünmeli vb… Onları düşünmeye ve yarattıkları şey hakkında plan yapmaya zorlar.
Çocuğun yaptığı seramiği pişirme ya da sırlama imkanı olmasa bile, bir torba seramik hamuru alıp onların ellerini kirletmelerini izlemek çok eğlencelidir. Çamur onlara yaratıcılıklarını özgür bırakma ve kendi elleriyle bir şeyleri değiştirme imkanı verir.
Bu yazıda, seramiğin çocuklara faydalarının neler olduğuna ve çocukların seramik dersi almasının onları nasıl geliştireceğine bakmak istiyoruz.
ÇAMURUN SAKİNLEŞTİRİCİ ETKİSİ VARDIR
Çocuklar genel olarak uzun süre bir işe odaklanmakta güçlük çekerler. Ancak seramik çamuru bir çocuğun üzerinde saatlerce yoğunlaşabileceği bir malzemedir ve sakinleştirici bir etkisi vardır. Eğer bir seramik dersine katılma şansı yakaladıysanız, bunu fark edebilirsiniz. Çok sessizdirler, çünkü hepsi bir sanat eseri yaratmakla çok meşguldür.
Seramikle çalışırken bu kadar yoğunlaşabilmelerinin nedeni, ellerinde duygularını ve fikirlerini ifade edebilecekleri fiziksel bir malzeme olması ya da çamur üzerinde kontrole ve özgür iradeye sahip olmaları olarak düşünülebilir.
Bir çocuğun kaygı, dikkat sorunları ya da hiperaktivitesi varsa, çamur potansiyel olarak endişelerini hafifletmeye ve enerjisini uzun süre tek bir göreve odaklamasına yardımcı olabilir. Malzemenin sakinleştirici gücü, hayal gücünün onu ele geçirmesine yardımcı olur.
YARATICILIĞI DESTEKLER
Hepimiz, çocukların aileleri, arkadaşları, çevreleri için resim yapmaktan ne kadar keyif aldıklarını, onları hediye etmekten ne kadar gurur duyduklarını biliyoruz. Seramiğin güzel tarafı uymaları gereken bir şablon olmamasıdır. Yanlış ya da doğru yoktur, sadece kendilerini ifade ederler ve eğer çocuklara seramik yapma imkanı verirseniz, yaratıcılıkları sınırsızdır.
Seramik, çocuklara alışılagelmiş normların ötesinde düşünme yeteneği verir. Seramik çamuru, küçük parmakları ile kontrol etmesi kolay ve bağışlayıcı bir malzemedir. Çocuklar, hata yaptıklarında çamuru tekrar top haline getirip baştan başlayabilirler. Seramik dersi sırasında odaklanmış yüzlerine bakarsanız, dinozorları şekillendirirken, kaseler oluştururken ya da bir kuş yaparken yaratıcılıklarının nasıl açığa çıktığını görebilirsiniz. Bir seramik sınıfında, çocuklar üretmekte özgürdür. Yaratıcı hayal gücünü özgür bırakır ve sonuçlarından korkmak zorunda kalmaz. Her ne yaparsa, bunun kendi ellerinden çıktığını bilir.
MOTOR BECERİLERİNİ GELİŞTİRİR
Motor beceri, zihnin kaslara yapmasını istediği şeyi, bireyin hassas bir şekilde yerine getirebilme yeteneğini tanımlar. Temel olarak bu, vücudunuzun bileşenlerini doğru zamanda, doğru bir şekilde hareket ettirerek etkili bir şekilde kullanma yeteneğidir.
Seramik dersleri çocuklara el ve kol kaslarını kullanma şansı verir ve motor becerilerinin gelişmesini sağlar. Seramik çamurunu şekillendirmeye çalışırken ellerinin ne kadar güçlü bir alet olduğunu keşfederler. Bu sırada, çamurla çalışmak el – göz koordinasyonu gerektirdiğinden ince motor becerilerini de geliştirir. Ebeveynler, motor becerilerinin gelişmesinin, seramik dışındaki alanlarda da ne kadar faydalı olduğunu görebilirler. Örneğin seramik dersinde aldıkları el-göz koordinasyonu becerileri kalem tutma, düzgün yazı yazma becerilerini olumlu yönde etkiler.
ÖZSAYGIYI VE KENDİNİ İFADE ETME BECERİSİNİ GELİŞTİRİR
Seramik kursları, geleneksel okullar gibi değildir. Seramik derslerinde derecelendirme sistemi yoktur. Hiç kimse sınıfın en iyisi ya da en en zayıfı değildir. Okullarda, çocuklar aldıkları sonuca göre sıralanır. Notları düşük olanlar uyarılırken, başarılı olanlar övgüyle karşılanırlar. Böyle bir ortam, çocuğun kendisini başkalarının bakış açısından görmesine neden olabilir. Eğer okul hayatında zayıf bir performans sergiliyorsa, sadece akıllı bireylerin bunu hak ettiğini düşünerek çocuğun kendisine saygısı azalabilir. Bir derecelendirme sisteminin olmaması, beklentileri gerçekleştirmeme kaygısından kurtulmasını sağlar. Bu nedenle, bir beklentiler dizisi içinde kapatılmış hissetmez. Buranın kendisini özgürce ifade edebileceği bir yer olduğunu fark eder ve özsaygısı gelişir.
Seramik dersinde çocuklar projeleri üzerinde kontrol sahibidir ve sonuçları hızlı bir şekilde görebilirler. Çamura hakim olduklarını ve istediklerini yapma özgürlüğüne sahip olduklarını bilmek, çocuklar için birçok kapı açar. Onlara fikirlerini takip etme ve kendilerine meydan okuma konusunda güven verebilir. Çocuklar çamurda hata yaptığında, sorunları nasıl çözeceklerini, hatayı nasıl düzeltebileceklerini öğrenirler ve bu onlara daha fazla özgüven verir.
SOSYALLEŞMELERİNİ SAĞLAR
Çocuklar, genellikle seramik derslerine diğer çocuklarla birlikte katılırlar ve kendi yaş grubuyla birlikte olduğunu bilmek onları rahatlatır. Seramik dersleri çoğu zaman sessizdir, çocuklar yaratmakla, yeni birşey yapmakla meşguldürler. Ancak bu, konuşmadıkları anlamına gelmez. Seramik derslerinde çocuklar birbirleriyle konuşur, öneriler verir ve yaptıkları işler üzerinde tartışırlar.
Çocukların sağlıklı psikolojik gelişimleri için, sosyalleşmeleri çok önemlidir ve ders sırasındaki bu konuşmalar çocukların arkadaş edinmesi için yepyeni kapılar açar. Sosyallik bir çocuğun diğerleriyle birlikte nasıl çalışacağını öğrenmesi için çok önemlidir.
PLANLAMA VE PROBLEM ÇÖZME BİLGİSİ VERİR
Seramik dersinde not ya da ödül yoktur. Baskı olmadan öğrenmek isteyen çocuklar için güvenli bir ortamdır. Ebeveyn müdahalesi olmadan sorunların nasıl çözüleceğini öğrenmek için de mükemmel bir ortamdır. Çamurla çalışmak, çocuklara üç boyutlu parçalarını oluştururken planlama ve problem çözme bilgisi verir. Yaptığı dinozor kurumaya mı başladı? İhtiyaç duydukları şeyin biraz su olduğunu öğrenirler. Yaptığı kupanın daha güçlü kulplara ihtiyacı mı var? Daha fazla çamur eklemeleri gerektiğini öğrenirler. Bu örneklerin her ikisi de çocukların yeni şeyler deneyerek sorunları çözmelerini gerektirir. Seramik, çocukların zorlukları keşfetmelerine, sorunları çözmelerine ve hatalarını düzeltmeyi öğrenmelerine olanak tanır.
MEKANSAL FARKINDALIK SAĞLAR
Çamuru şekillendirmek, çocukları yaptıkları her eylemin çamuru nasıl etkileyeceğini tam olarak düşünmeye zorlar. Seramik üç boyutlu bir etkinliktir ve çocukların bir şey yaratırken mekansal farkındalığı anlamalarını gerektirir. Yaptıkları formu hareket ettirmeleri ve tüm kenarlarını görmek, şeklini, formunu ve perspektifini incelemek için kendileri formun etrafında hareket etmeleri gerekir. Bu onlara sadece seramik yapmayı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda etraflarındaki gerçek dünyayı başka bir gözle görmelerine yardımcı olur.
DİSİPLİN VE KURALLARI TAKİP ETMEYİ ÖĞRETİR
Seramik stüdyosunda sağlık ve güvenlik kuralları çok önemlidir. Bir çocuk bunu takip etmezse, olumsuz sonuçları olabileceğini bilir. Bununla birlikte, stüdyo içindeki kurallar çocukların anlaması kolay kurallardır ve çocuklar bu kurallara uymak konusunda çok iyidir. Anlaması kolay bu prosedürler, çocuklara rahat bir ortamda kendi eylemleri için sorumluluk alma şansı verir.
Bu derslerde yetişkin el aletleri kullanan çocuklar, yaptıkları işe ve kendilerine verilen aletleri nasıl kullanacaklarına dair daha bilinçli hisseder. Bu onların seramik dışındaki çalışmalarına ve kullandıkları araçlara saygılı bir yaklaşım geliştirmelerine yardımcı olur.